logo Δρ. Νικόλαος - Εμμ. Κ. Αγγουριδάκης
Ιατρός - Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

                                         angouridakis.gr   1  ωρλ.gr

     ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ     2   2310 920970

Επιστημονικό Έργο

Συνοπτικά έχω συμμετάσχει σε περίπου 75 Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και σεμινάρια, ενώ το ερευνητικό μου έργο αποτελείται από 100 εργασίες από τις οποίες 30 έχουν δημοσιευτεί σε ξένα και ελληνικά περιοδικά, 60 έχουν ανακοινωθεί σε ξένα και ελληνικά συνέδρια και οι υπόλοιπες 10 αφορούν τη συμμετοχή μου σε στρογγυλές τράπεζες και ομιλίες, τη διδακτορική μου διατριβή και τη συμμετοχή μου σε μία μονογραφία. Με βάση την αναζήτηση στο “Scopus”, το “Web of Knowledge” και το “Google Scholar” προκύπτουν 188 βιβλιογραφικές αναφορές σε ξένες δημοσιεύσεις (citations).

Διδακτορική Διατριβή

PhDΤο θέμα της διδακτορικής διατριβής που μου ανατέθηκε ήταν η «Μελέτη του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) σε  προχωρημένο καρκίνο από πλακώδες επιθήλιο της κεφαλής και του τραχήλου». Το κλινικό μέρος αποτέλεσε η συλλογή ικανού αριθμού ιστών από ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο, η διατήρηση των ιστών, και η αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ασθενών. Ολοκληρώθηκε στην ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το εργαστηριακό μέρος, που αποτέλεσε τη μελέτη και ανίχνευση γονιδίων-προγνωστικών δεικτών στους νεοπλασματικούς ιστούς πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Bayer Health Care στο Leverkusen της Γερμανίας τον Αύγουστο 2004, στο οποίο είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ και να εκπαιδευτώ πάνω στην απομόνωση RNA & DNA και την ανίχνευση γενετικού υλικού με σύγχρονες μεθόδους. Υποστηρίχθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2007, ενώπιον επταμελούς επιτροπής, στον Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, λαμβάνοντας ομόφωνα το βαθμό «άριστα». Ορκίσθηκα Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. στις 25 Απριλίου 2007. Από τη διατριβή αυτή έχουν προκύψει τρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή ογκολογικά περιοδικά και δύο ανακοινώσεις σε ένα διεθνές κι ένα πανελλήνιο συνέδριο.

Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα
 
Έχω συμμετάσχει σε τρία επιστημονικά πρωτόκολλα:
α. Μελέτη πάνω στον πρωτογενή και τον προχωρημένο καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, με σκοπό την ανεύρεση προγνωστικών παραγόντων. Η μελέτη στηρίζεται πάνω στη συλλογή καρκινικού ιστού και αίματος από τους ασθενείς αυτούς και τη διερεύνηση του γενετικού τους υλικού με τη χρήση των μεθόδων της μοριακής βιολογίας. Μέρος αυτού του πρωτοκόλλου αποτέλεσε τη διδακτορική μου διατριβή, ενώ στην παρούσα συνεχίζεται ως θέμα της διατριβής άλλου συναδέλφου.
β. Μελέτη των κυτοκινών και άλλων κυττάρων αντίδρασης-φλεγμονής σε ασθενείς που πάσχουν από υπνική άπνοια. Η μελέτη στηρίζεται πάνω στη συλλογή ιστού και αίματος από ασθενείς που χειρουργήθηκαν λόγω υπνικής άπνοιας και τη διερεύνηση των κυτταρικών στοιχείων που σχετίζονται με την υπνική άπνοια, μετά την επέμβαση, κατά τον επανέλεγχο των ασθενών. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτελεί το θέμα της διδακτορικής διατριβής  συναδέλφου Ωτορινολαρυγγολόγου, στην οποία συμμετέχω τόσο στο κλινικό, όσο και στο εργαστηριακό μέρος. Τμήμα της έχει ήδη δημοσιευθεί σε γνωστό ξένο περιοδικό της ειδικότητας και ανακοινωθεί στο Πανγερμανικό Συνέδριο της ειδικότητας, ενώ η διατριβή ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ τον Ιούνιο 2010.
γ. Μελέτη των κυτοκινών και άλλων κυττάρων αντίδρασης-φλεγμονής σε ασθενείς που εμφάνισαν οξεία πτώση ακοής. Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, στηρίζεται πάνω στη συλλογή περιφερικού αίματος από ασθενείς που νοσηλεύθηκαν και αντιμετωπίστηκαν λόγω οξείας πτώσης ακοής και τη διερεύνηση των αναφερθέντων παραγόντων στην εμφάνιση της νόσου και κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτελεί το θέμα της διδακτορικής διατριβής συναδέλφου, στην οποία συμμετέχω τόσο στο κλινικό, όσο και στο εργαστηριακό μέρος.

Μετεκπαίδευση

1. Μετεκπαιδεύτηκα στην Πανεπιστημιακή Κλινική Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρoυργικής Κεφαλής και Τραχήλου και Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Mainz, Γερμανίας υπό τη διεύθυνση του καθ. W. Mann με υποτροφία από την «Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου». Συμμετείχα ενεργά στην ομάδα Χειρουργικής Ογκολογίας, Κεφαλής και Τραχήλου και εργάστηκα εντατικά στον τομέα της διάγνωσης, χειρουργικής και συντηρητικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης των ογκολογικών ασθενών, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύθηκα στη χρήση των υπερήχων στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου. 
2. Παρακολούθησα το διετή κύκλο σεμιναρίων Βελονισμού, συνολικής διάρκειας 300 ωρών πρακτικών και θεωρητικών μαθημάτων, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Βελονισμού (πρόεδρος ο καθηγητής Δ. Βασιλάκος), τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο πτυχιούχοι της Ιατρικής, στο τέλος των οποίων και έπειτα από εξετάσεις απέκτησα την άδεια εξάσκησής του.
3. Τον Αύγουστο 2004 παραβρέθηκα στα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας της εταιρίας Bayer HealthCare στο Leverkusen Γερμανίας, όπου και εκπαιδεύτηκα πάνω στις νέες μεθόδους απομόνωσης του RNA & DNA από ιστό, ολικό αίμα και ορό καθώς και στην ανίχνευση του γενετικού υλικού με τη μέθοδο PCR Taqman.
 
 
Διδακτικό έργο
 
Διδασκαλία σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της κλινικής, των φοιτητών της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, με αντικείμενο το μάθημα της Ωτορινολαρυγγολογίας, τη κλινική διαγνωστική και την κλινική εξέταση της ΩΡΛ περιοχής, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκών εξαμήνων. Ταυτόχρονα από τον Φεβρουάριο 2011 μετά από επιλογή με βάση το βιογραφικό, δίδαξα έμμισθα το μάθημα της Νοσολογίας στους φοιτητές του Δημόσιου ΙΕΚ Τριανδρίας.  
 
 
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικευόμενων Γ’ Χειρουργικής Κλινικής
1. Ομιλία με θέμα: «Επί κλίνης διαδερμική τραχειοστομία: Προσδοκώμενα οφέλη, από την τροποποίηση της ισχύουσας τεχνικής» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2000-2001) της Γ’ Χειρουργικής κλινικής ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την 10η Οκτωβρίου 2000.
2. Ομιλία με θέμα: «Χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2000-2001) της της Γ’ Χειρουργικής κλινικής ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την 7η Νοεμβρίου 2000.
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικευόμενων ΩΡΛ Κλινικής
3. Ομιλία με θέμα: «Κυτταρολογική και εργαστηριακή διερεύνηση στο αίμα και τον ιστό» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2004-2005) της ΩΡΛ κλινικής ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την 1η Μαρτίου 2005.
4. Ομιλία με θέμα: «Εξετάσεις ακουστικής ικανότητας. Ακουομετρία» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2005-2006) της ΩΡΛ κλινικής ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την 6η Δεκεμβρίου 2006.
5. Ομιλία με θέμα: «Μη επιθηλιακής προέλευσης όγκοι κεφαλής-τραχήλου» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2005-2006) της ΩΡΛ κλινικής ΑΠΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, την 19η Σεπτεμβρίου 2006.
6. Ομιλία με θέμα: “Neuroendocrine neoplasms of the larynx” στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2009-2010) της ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημίου Mainz της Γερμανίας, την 1η Μαρτίου 2010.
7. Ομιλία με θέμα: «Μοριακοί προγνωστικοί δείκτες στην ογκολογία κεφαλής και τραχήλου» στα πλαίσια του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος (πανεπιστημιακό έτος 2009-2010) της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, την 27η Απριλίου 2010.
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Παιδαγωγικό τμήμα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
8. Ομιλία με θέμα: “Οι συνέπειες του θορύβου στην υγεία” στα πλάισια Επιστημονικής Ημερίδας στο Βόλο, στις 29 Απριλίου 2014.
 
 
Συγγραφή διδακτικών βιβλίων
 
6.ORL-2014Συγγραφέας στο βιβλίο “Ωτορινολαρυγγολογία, Παθολογία – Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου”, εκδόσεις Ροτόντα-2014, ISBN 978-960-6894-66-4 με τους καθηγητές κ. Δανιηλίδη Ι. και Ασημακόπουλο Δ.

Συμμετοχή στη Μονογραφία "Καρκίνος του Λάρυγγα, ογκογένεση και σύγχρονοι μοριακοί δείκτες" του Ωτορινολαρυγγολόγου Δρ.Κωσταντίνου Βλάχτση, 2006, Θεσσαλονίκη, ISBN:960-630-935-5.
 
 
Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες
 
Είμαι μέλος των παρακάτω συλλόγων και εταιρειών:
1. Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από τον Ιούλιο 1998.
2. Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος, από τον Οκτώβριο 2002.
3. Ιατρικός Σύλλογος Μεγάλης Βρετανίας (GMC nο:6094189) από τον Μάρτιο 2004 έως τον Μάρτιο 2005.   
4. Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Από τον Οκτώβριο του 2005 και για 2 χρόνια, υπήρξα εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ., ως εκπρόσωπος των ειδικευόμενων.
5. Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, από τον Δεκέμβριο 2007.
6. Head & Neck Optical Diagnostics Society (HNODS), London, UK, ως Fellow in Training, από τον Μάτριο 2009.  
7. Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, από τον Σεπτέμβριο 2009.
8. Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου, από τον Ιανουάριο 2010.
9. Ιατρικός Σύλλογος Ρινανίας - Έσσης, Γερμανίας από τον Ιανουάριο 2010.
10. Γερμανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, από τον Νοέμβριο 2010.  
11. Ελληνική Ρινολογική Εταιρεία.

Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και workshops
 
Έχω συμμετάσχει σε περίπου 75 διεθνή και εγχώρια Συνέδρια και Σεμινάρια, σε πολλά με επιστημονικές εργασίες και ως ομιλητής. 

Κλινικά Φροντιστήρια - Workshops

α) Έχω συμμετάσχει ως εκπαιδευτής και ομιλητής σε δύο κλινικά φροντιστήρια στην Ελλάδα:
1.
Κλινικό φροντιστήριο «Ρινορραγίας» στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας,
Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, Ηράκλειο, 21-25 Οκτωβρίου 2009.
2. Κλινικό φροντιστήριο «Ρινορραγίας» στο 21ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο  Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, Καλαμπάκα, 19-21 Οκτωβρίου 2012.
 
β) Έχω συμμετάσχει ως εκπαιδευόμενος σε 7 κλινικά φροντιστήρια, 2 στην Ελλάδα και 5 στο εξωτερικό:
1.
«Ροχαλητό-Υπνική Άπνοια», Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2003, στα πλαίσια του 12oυ Πανελλήνιου
Συνεδρίου Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, Θεσσαλονίκη, 8-12 Οκτωβρίου 2003.
2. «Ρινοπλαστική», Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2003, στα πλαίσια του 12oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, Θεσσαλονίκη, 8-12 Οκτωβρίου 2003.
3. “Optical Coherence Tomography workshop” κατά τη διάρκεια του 1st Scientific Meeting UCLH Educational Centre, Head & Neck Optical Diagnostics Society, The Ιnternational Society of Minimally Invasive Diagnostics, 14th March, 2009, London, UK.
4. “Elastic Scattering Spectroscopy workshop” κατά τη διάρκεια του 1st Scientific Meeting UCLH Educational Centre, Head & Neck Optical Diagnostics Society, The International Society of Minimally Invasive Diagnostics, 14th March, 2009, London, UK.
5. “Fluorescence Spectroscopy Workshop” κατά τη διάρκεια του 1st Scientific Meeting UCLH Educational Centre, Head & Neck Optical Diagnostics Society, The International Society of Minimally Invasive Diagnostics, 14th March, 2009, London, UK.
6. 9. Jahrestagung der Deutschen Akademie für Hals-Nasen-Ohren-Heilkunde, Kopf- und Hals-Chirurgie. Kurs “Rhinoplastik” 15 Mai 2010, Wiesbaden, Deutschland.
7. 9. Jahrestagung der Deutschen Akademie für Hals-Nasen-Ohren-Heilkunde, Kopf- und Hals-Chirurgie. Kurs “Photodynamische Therapie im Kopf-Hals-Gebiet” 15 Mai 2010, Wiesbaden, Deutschland.